Het Zwitserlevengevoel. Selectieve uitval door onderdekking en non-respons in onderzoek naar ouderen: Een overzicht - van Goor, H. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de selectieve uitval in onderzoek naar ouderen die het gevolg is van onderdekking en nonrespons. Nagegaan is of deelnemers en nietdeelnemers aan onderzoek verschillen in sociaaleconomische status (opleiding; inkomen; SES woonbuurt), maatschappelijke integratie (burgerlijke staat; woonsituatie; maatschappelijke participatie; etniciteit) en gezondheid (algehele gezondheid; mortaliteit in de periode na onderzoek; leefstijl en risicofactoren, te weten overgewicht en ernstige alcoholproblemen; contacten met artsen). In totaal zijn 65 studies onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers aan onderzoek een hogere sociaaleconomische status hebben, maatschappelijk meer geïntegreerd zijn en een betere gezondheid hebben dan niet-deelnemers. De verschillen (effectgroottes) zijn klein tot matig groot. Op basis van deze uitkomsten kan worden geconcludeerd dat zowel univariate verdelingen en prevalentieschattingen, als verbanden tussen variabelen in onderzoek regelmatig vertekend zullen zijn.