Interventies na een gestructureerde medicatie-analyse door klinisch geriater en ziekenhuisapotheker bij klinisch opgenomen kwetsbare oudere patiënten - van Dijk, K. N.; van Asselt, D. Z. B.; Vogel, D.; van der Hooft, C. S.; van Roon, E. N. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Door middel van een gestructureerde medicatie-analyse door klinisch geriater en ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog zijn (potentiële) geneesmiddelgerelateerde problemen in kaart gebracht. Patiënten die werden opgenomen op de afdeling geriatrie en waar de klinisch geriater en/of de ziekenhuisapotheker problemen zagen of voorzagen werden beoordeeld volgens een vast model. De voorgestelde interventies werden plenair besproken en de uitgevoerde (of overgenomen) interventies werden vervolgd. In een periode van 30 maanden werden de medicatiegegevens van 184 patiënten aan een medicatie-analyse onderworpen. Van de voorgestelde interventies door de ziekenhuisapotheker werd 65% overgenomen door de klinisch geriater. Het stoppen van medicatie, doseerwijzigingen of vervangen van een bestaand middel werden het meest uitgevoerd. Interventievoorstellen die niet werden overgenomen betroffen vooral onwil van de patiënt of diens begeleider of logistieke problemen.