Herinneringen ophalen doet deugd, maar niet altijd - Marcoen, Alfons (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2009)
Cappeliez P, Guindon M, Robitaille A. Functions of reminiscence and emotional regulation among older adults. Journal of Aging Studies, 2008; 22: 266-272. Onderzoeksvraag Reminiscentie of herinneringen ophalen is een gekend fenomeen. Wat is er de functie van in het dagelijks leven van ouderen? De auteurs onderscheiden drie brede functies in het licht waarvan een aantal reminiscentiesoorten gedefinieerd kunnen worden. De positieve zelffuncties markeren de (op het ontdekken van zin en creëren van continuïteit gerichte) integratieve reminiscentie, de (op probleemoplossing gerichte) instrumentele reminiscentie en de “death preparation” reminiscentie. De negatieve zelffuncties kenmerken de (piekerend bij onverwerkte ervaringen verwijlende) obsessieve reminiscentie, de (om aan het heden te ontsnappen, op herbeleven van de goede oude tijd gerichte) escapistische reminiscentie en de “intimacy maintenance” reminiscentie (om de band met een overleden geliefde te bestendigen). Sociaal gericht zijn de (op een onderhoudend verhaal gerichte) narratieve en (op instructie en overdracht van kennis gerichte) transmissieve reminiscentie. Leveren deze verschillende vormen van reminiscentie een bijdrage tot het evenwicht in het gevoelsleven? Wat is de emotionele context van de verschillende soorten van reminiscentie? Wat is de kwaliteit (positief of negatief) van de gevoelens die aan een natuurlijke reminiscentie-episode voorafgaan, respectievelijk, er op volgen?