Vertegenwoordiging en verantwoordelijkheid. : Over medische verantwoordelijkheid en mondige familieleden - Touwen, D.P.; Cools, H.J.M.; Engberts, D.P. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Onderzoek naar de rol van familieleden in de besluitvorming over het medisch behandelbeleid van wilsonbekwame patiënten in het verpleeghuis toont aan dat door betrokkenheid van een vertegenwoordiger voor de behandelend arts een grotere verantwoordelijkheid ontstaat. De vertegenwoordiger (meestal een familielid) behoort de belangen van de patiënt te dienen, maar het is aan de arts om te beoordelen of de vertegenwoordiger dat ook daadwerkelijk doet. Dit laat onverlet de professionele verantwoordelijkheid voor het te voeren medische beleid. De betrokkenheid van anderen (verwanten en andere hulpverleners) is van belang voor het antwoord op de vraag ‘Wat is goed voor deze patiënt?’ maar ontneemt artsen niet de verantwoordelijkheid een eigen professionele beslissing te nemen.