Galantamine of rivastigmine pleister. Een beschrijvend onderzoek op een geheugenpolikliniek in Nederland - Wouters, C.J.; L. Dautzenberg, L.; Thissen, A.; Dautzenberg, P.L.J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Doel van onderzoek In Nederland zijn vanaf januari 2008 twee eenmaaldaags toe te dienen cholinesteraseremmers geregistreerd voor de symptomatische behandeling van milde tot matige ziekte van Alzheimer, namelijk oraal galantamine en rivastigmine transdermale pleister. Omdat een rechtstreekse vergelijking tussen deze twee behandelingen ontbreekt, is het doel in dit beschrijvend onderzoek van een geheugenpolikliniek in Nederland de dagelijkse praktijk te beschrijven van het gebruik van orale galantamine en rivastigmine transdermale pleister. Methode Een gerandomiseerd beschrijvend open label onderzoek bij 84 thuiswonende patiënten met de ziekte van Alzheimer, met minimaal 6 maanden poliklinisch vervolg, onderverdeeld in orale galantamine (groep G) en rivastigmine transdermale pleister (groep R), waarbij gegevens verzameld werden over demografie, co-morbiditeit, bijwerkingen en de gevolgde behandeling. Resultaten Serieuze bijwerkingen werden niet beschreven. Bijwerkingen werden beschreven bij 20 patiënten (50%) in groep G en 18 patiënten (41%) in groep R. De frequentie van optreden van misselijkheid of braken was niet verschillend in beide groepen. In groep R noteerden meer patiënten huidafwijkingen. In groep G respectievelijk groep R werd de behandeling gestaakt bij 12 patiënten (30%) en 14 patiënten (32%). Na het staken van de eerste behandeling werd bij patiënten in groep R vaker een alternatieve anti-dementie behandeling gestart in vergelijk met de patiënten in groep G (respectievelijk 11 patiënten (79%) en 4 patiënten (33%)) (χ2(1) = 5.418, p = ,026). Conclusie: In dit gerandomiseerd beschrijvend open label onderzoek in de dagelijkse praktijk van een geheugenpolikliniek van beperkte omvang werd geen verschil genoteerd tussen orale galantamine en rivastigmine transdermale pleister in de frequentie van het staken van de behandeling of het optreden van bijwerkingen, alhoewel tijdens de behandeling met rivastigmine transdermale pleister meer huidafwijkingen werden gezien. Verrassend werd na het staken van rivastigmine transdermale pleister vaker een nieuwe anti-dementie behandeling gestart dan na het staken van orale galantamine. Meer onderzoek is noodzakelijk om deze bevindingen te bevestigen.