Het krimpende brein: normale veroudering of een gevolg van selectiebias in het onderzoek? - Burgmans, S.; van Boxtel, M.P.J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2012)
Het volume van ons brein neemt af naarmate we ouder worden. Dat is door verschillende grootschalige studies naar normale veroudering aangetoond. Een recent onderzoek wijst er echter op dat de mate van deze krimp bij normale veroudering waarschijnlijk overschat wordt doordat deze studies proefpersonen met een preklinisch ziektebeeld hebben geïncludeerd. In dit artikel wordt vanuit een voorbeeld uit de wetenschap beschreven welk effect selectiebias kan hebben op ons model van het verouderende brein.