Evaluatie van units voor kortdurende terminale zorg bij verpleeghuizen - Echteld, M. A.; Ribbe, M. W.; Deliens, L. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2008)
Units voor kortdurende terminale zorg bij 10 verpleeghuizen zijn geëvalueerd in termen van (a) het al dan niet halen van minimumeisen op gebied van inrichting en organisatie, personeel en team, en deskundigheid en (b) veranderingen in uitkomsten bij patiënten. Uit interviews met unitmedewerkers blijkt dat 69% van de minimumeisen is gehaald. De eisen over personeel en team zijn het minst goed gehaald (58%), en de eisen over deskundigheid het best (77%). Wat betreft onderzoek bij patiënten bleek dat functionele status slechter werd bij naderende dood, maar dat belastende symptomen niet in dezelfde mate verslechterden. Ook kwaliteit van leven bleef stabiel bij de patiënten. Gelet op de toepassing in de praktijk, kan revisie van de minimumeisen wenselijk zijn. Verder lijken de gegevens te duiden op een goede kwaliteit van zorg. Geadviseerd wordt om de evaluatie van de units, die voor het laatst in 2003 plaatsvond, binnenkort te herhalen.