Interculturalisatie van de ouderenzorg: een terugblik en roep om meer onderzoek - Fokkema, C.M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2011)
In 1991 organiseerde het toenmalige Nederlands Instituut voor Zorg enWelzijn (NIZW) het symposium Tussen wal en schip? Over de oudere migrant in Nederland. Destijds heeft dit symposium grote indruk op mij gemaakt, niet in de laatste plaats door de openingsfilm Oud worden ver van huis.1 Deze film schetste een beeld van Nederlandse ouderen die na de TweedeWereldoorlog naar Australië en Nieuw-Zeeland waren geëmigreerd. Sommigen woonden op latere leeftijd als eenling in een regulier verpleeghuis, terwijl anderen in Juliana Village, een speciaal bejaardendorp voor ‘Hollanders’, verbleven.