Veralgemeende of selectieve screening voor dragerschap van methicilline resistente Staphylococcus aureus bij opname op een geriatrische dienst - Myngheer, N.; Schuermans, A.; Flamaing, J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2011)
Doel: De risicofactoren voor dragerschap van methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bevestigen, een vereenvoudigde risicoscore opstellen en nagaan of hiermee een gerichte MRSA screening mogelijk is. Studie-opzet: Een prospectieve studie met MRSA screening van 1125 geriatrische patiënten binnen de 24 u na opname. Methoden: Afname van een lijst met risicofactoren, gebaseerd op recent gepubliceerde risicoscores (Preop Score en Ger Score). Resultaten: De prevalentie van MRSA dragerschap in onze populatie was 8,44%. Multivariaat analyse weerhield leeftijd ≥ 87jaar, aanwezigheid van verblijfscatheter en MRSA in het verleden als onafhankelijke risicofactoren. De nieuw samengestelde score (Novel Score met cut-off ≥1) had een sensitiviteit van 73,7%, specificiteit van 64%, positief predictieve waarde van 15,9%, negatief predictieve waarde van 96,3% en area under the curve van 0,688. De Novel Score laat een reductie van het aantal screeningen toe van 57,2%, maar mist 26% van de positieve gevallen. Zestien % van de MRSA-dragers ontwikkelden een infectie met MRSA waarvoor behandeling met vancomycine. Conclusie: Een belangrijke reductie in werkbelasting en kosten is mogelijk wanneer we een gerichte MRSA screening doorvoeren in vergelijking met een veralgemeende screening. Bij een selectieve screening kunnen echter MRSA dragers gemist worden, zodat de epidemiologische context, het transmissierisico en het MRSA infectierisico in rekening gebracht moeten worden vooraleer over te gaan op een gerichte screening.