Gezondheidsovertuigingen over osteoporose bij de oudere populatie: validatie van de Nederlandstalige Osteoporosis Health Belief Scale - Longueville, Lynn; Schellemans, Michel; Perkisas, Stany; Bastijns, Sophie; Ariën, Femke; De Cock , Anne-Marie (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Doel De Osteoporosis Health Belief Scale (OHBS) werd ontwikkeld om te peilen naar de gezondheidsovertuigingen over osteoporose. Deze vragenlijst bestaat uit 42 vragen die worden ingedeeld in zeven subschalen over ernst, vatbaarheid, gezondheidsmotivatie, calciuminname en lichaamsbeweging. Het doel van deze studie is om de OHBS te valideren in het Nederlands. Methodologie Nederlandstalige personen ouder dan 65 jaar, zonder cognitieve problemen, werden geïncludeerd. Vertaling van de OHBS in het Nederlands gebeurde op basis van de internationale richtlijnen over het omzetten van een gevalideerde vragenlijst in een andere taal. Bij een subgroep van de individuen werd de vragenlijst opnieuw ingevuld na een periode van minstens zeven dagen. Resultaten Tijdens het vertaalproces werden geen significante problemen ondervonden. Alle verschillen in vertaling werden besproken en opgelost door consensus. De resultaten tonen een sterke test-hertest-betrouwbaarheid (Spearsmans rho 0,772, p < 0,001) en interne consistentie (Cronbach alfa 0,828). De invultijd varieert tussen de vijf en tien minuten. Conclusies De Nederlandstalige versie van de OHBS is een betrouwbaar en valide instrument voor het meten van gezondheidsovertuigingen over osteoporose. Meer kennis hierover is van belang om de communicatie rond osteoporose en fractuurpreventie te verbeteren. Bovendien kan het instrument worden gebruikt om individuen te identificeren die baat hebben bij educatieve interventies.