Lust op leeftijd: tijd om waarderend te luisteren naar ouderen over seksualiteit - Kerssies, Jana; Bendien, Elena (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2026)
Het is hoogtijd om het hardnekkige zwijgen over seksualiteit op latere leeftijd te doorbreken. In de ouderenzorg blijft seksualiteit vaak een taboe, ondanks toenemende aandacht voor autonomie en persoonsgerichte zorg. Ouderen ervaren dat professionals handelingsverlegen zijn of hun seksuele behoeften als irrelevant beschouwen. Dat is niet alleen een gemiste kans voor goede zorg, maar ook voor een bredere, inclusievere kijk op seksualiteit. In dit opiniestuk laten we ouderen zelf aan het woord, op basis van het project onderzoeks- en videoproject Lust op Leeftijd, waarin ouderen openhartig delen over hun verlangens, ontdekkingen en beperkingen. Hun verhalen tonen dat ouderdom niet het einde van seksualiteit betekent, maar juist uitnodigt tot een rijkere en veelzijdigere beleving ervan. Wij pleiten voor een waarderende, open benadering: luisteren naar verhalen van ouderen, legitimeren van seksualiteit als wezenlijk onderdeel van zorg, en leren van hun perspectieven. Alleen dan erkennen we ouderen als volwaardige gesprekspartners in het maatschappelijke gesprek over seksualiteit. Niet omdat zij onze empathie nodig hebben, maar omdat wij hun wijsheid nodig hebben.