“Ik kan mijn acceptgiro niet meer invullen”: Visuele stoornissen bij posterieure corticale atrofie - Buddeke, Sarah; van Harten, Barbera; Hempenius, Liesbeth (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
Visuele problemen komen regelmatig voor bij de oudere patiënt enworden vaak veroorzaakt door oogheelkundige problemen. In deze klinische les laten we zien dat visuele problemen ook veroorzaakt kunnen worden door posterieure corticale atrofie (PCA). PCA is een klinisch-radiologisch syndroom dat vaak veroorzaakt wordt door een neurodegeneratieve aandoening zoals de ziekte van Alzheimer, dementie met Lewy-lichaampjes of corticobasale degeneratie. Het wordt gekenmerkt door progressieve achteruitgang in visuele informatieverwerking. Daarbij is er relatief behoud van geheugen en taal in vroege stadia. Bij beeldvorming van de hersenen wordt atrofie van de posterieure hersengebieden gezien.