Cognitieve stoornissen en parkinsonisme bij gebruik van valproïnezuur - Schreur, L.; Middeljans-Tijssen, C. W.; Hengstman, G. J. D.; Olde Rikkert, M. G. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Twee patiënten presenteerden zich met cognitieve stoornissen en parkinsonisme-achtige verschijnselen tijdens debehandeling met valproïnezuur. Bij beide patiënten was er sprake van progressieve cognitieve stoornissen enmobiliteitsproblemen. Na het staken van de valproïnezuur waren beide syndromen grotendeels of zelfs volledig reversibel. Eris een toenemende prevalentie en incidentie van epilepsie bij ouderen boven de 60 jaar en een groot gedeelte van dezepatiënten wordt behandeld met valproïnezuur. Alle klinici die oudere patiënten behandelen dienen op de hoogte te zijn vanhet feit dat deze behandeling reversible cognitieve stoornissen en parkinsonisme kan veroorzaken, mogelijk doorverminderde activiteit van mitochondrieel complex I functie.Het staken van valproïnezuur wordt sterk aanbevolen bij alle patiënten die tijdens de behandeling cognitieve stoornissen,parkinsonisme of beide ontwikkelen.