Triage in de niet acute ouderengeneeskunde: geriater, artsassistent geriatrie of valpolikliniek. Een praktijkvoorbeeld - Dautzenberg, Paul L. J.; Wouters, Cees J.; Nijboer, Harmke (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Doel: Het evalueren van een triagesysteemvoor niet acuut zieke ambulante kwetsbareouderen.Methode: Prospectieve evaluatie gedurendedrie maanden van patiënten aangemeldop een polikliniek klinische geriatrie vaneen perifere opleidingsafdeling die door deverwijzer niet gericht zijn verwezen naar eengeheugenpolikliniek of valpolikliniek. Patiëntenwerden in groepjes van maximaal vier patiëntentegelijk opgeroepen en vervolgens naelkaar onderzocht door zowel een verpleegkundigeals een fysiotherapeut. Na dit onderzoekwerd gestreefd naar een triageconsensusen werden twee patiënten meteen gezien opeen valpolikliniek, één patiënt door een klinischgeriater en één patiënt door een artsassistentgeriatrie. Voor de reden van doorverwijzingkonden zowel positieve als negatieve redenen bestaan.Resultaten: 68 patiëntenwerden in 22 triagemomenten doorverwezennaar de verschillende artsen, werkzaam opdezelfde polikliniek. In 90% werden positievetriageredenen gebruikt.Conclusie: Het voorgesteldetriagesysteem voor niet acuut ziekeambulante kwetsbare ouderen, niet verwezennaar een geheugenpolikliniek of valpolikliniek,lijkt effectief. Meer onderzoek is echternoodzakelijk.