Cardiale neveneffecten van cholinesteraseremmers: een reden tot terughoudendheid in voorschrijven? - Salarbaks, A.M.; Boomkamp-Snoeren, C.M.; van Puijenbroek, E.; Jansen, P.A.F.; van Marum, R.J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2009)
Cholinesteraseremmers worden voorgeschrevenbij de behandeling van lichte tot matigernstige dementie. Er is nog relatief weinigbekend over de veiligheid van deze groep geneesmiddelenbij patiënten met cardiale aandoeningen.In deze les presenteren wij tweepatiënten waarbij het starten van een cholinesteraseremmerwerd gevolgd door eenacute cardiovasculaire aandoening. Wij beschrijvende cardiale effecten van cholinesteraseremmersen geven informatie over gerapporteerdecardiale bijwerkingen en potentielegeneesmiddeleninteracties met cardialeconsequenties. Hoewel het absolute risico opcardiale bijwerkingen gering is, lijkt het verstandigde cardiale functie goed te monitorenbij patiënten met cardiale problemen, metname indien zij medicatie gebruiken die denegatieve potentiële cardiale effecten vancholinesteraseremmers kunnen versterken.