De invloed van Dementia Care Mapping (DCM) op moeilijk hanteerbaar gedrag van mensen met dementie en de arbeidstevredenheid van verzorgenden: een pilotstudie - Kuiper, D.; Dijkstra, G.J.; Tuinstra, J.; Groothoff, J.W. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2009)
De prevalentie van probleemgedrag bij verpleeghuisbewonersmet dementie is hoog. Uitde praktijk blijkt dat probleemgedrag afneemtnaarmate het zorgteam beter in staat is deindividuele psychosociale behoeften van patiëntente herkennen en daarop in te spelen.Dementia Care Mapping (DCM) is ontwikkeldom zorgteams te ondersteunen in het gevenvan belevingsgerichte zorg.In een One-Group Pretest-Posttest design isgeëvalueerd of er na implementatie van tweeDCM-cycli veranderingen optreden in het gedragen de mate van agitatie van cliënten metdementie, en in de arbeidstevredenheid vandegenen die hen verzorgen. Het gedrag vancliënten met dementie werd gemeten met deGIP-28 (Gedragsobservatieschaal voor de IntramuralePsychogeriatrie) en de mate vanagitatie met de CMAI (Cohen Mansfield AgitationInventory). De arbeidstevredenheid vanverzorgenden werd gemeten met de MAS-GZ(Maastrichtse Arbeidssatisfactie Schaal voorde GezondheidsZorg). Gerapporteerd wordtover de gegevens van 45 cliënten met dementieen 27 verzorgenden. Zij verbleven en werktenop zeven verschillende afdelingen van eenFriese zorginstelling, waaronder dagbehandelingvoor mensen die nog thuis wonen,groepsverzorging en zorg in een kleinschaligewoonvorm.De resultaten van de pilotstudie wijzen op eenafname van de affectieve problematiek (subschaalGIP-28: gevoelens van angst, achterdochten somberheid) en op een afname van de verbale agitatie (subschaal CMAI: buitensporigaandacht vragen, klagen en negativisme)in de groep cliënten met dementie. Op deoverige subschalen en in de totaalscores vande GIP-28 en CMAI treden geen veranderingenop. In de algehele arbeidstevredenheid vanverzorgenden treedt ook geen verandering op.Alleen over het contact met de cliënten zijnde verzorgenden na introductie van DCMmeer tevreden.Implementatie van DCM in de zorg voor mensenmet dementie heeft enkele positieve gevolgenvoor zowel cliënten als verzorgenden.Grootschaliger onderzoek met controlegroepenwordt aanbevolen, waarin tevens gecontroleerdwordt voor de aard en ernst van dedementie.