Herinneringen ophalen doet deugd, maar niet altijd - Marcoen, Alfons (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2009)
Cappeliez P, Guindon M, Robitaille A. Functions of reminiscence and emotional regulation among older adults. Journal of AgingStudies, 2008; 22: 266-272.OnderzoeksvraagReminiscentie of herinneringen ophalen is een gekend fenomeen. Wat is er de functie van in het dagelijks leven van ouderen?De auteurs onderscheiden drie brede functies in het licht waarvan een aantal reminiscentiesoorten gedefinieerd kunnenworden. De positieve zelffuncties markeren de (op het ontdekken van zin en creëren van continuïteit gerichte) integratievereminiscentie, de (op probleemoplossing gerichte) instrumentele reminiscentie en de “death preparation” reminiscentie. Denegatieve zelffuncties kenmerken de (piekerend bij onverwerkte ervaringen verwijlende) obsessieve reminiscentie, de (om aanhet heden te ontsnappen, op herbeleven van de goede oude tijd gerichte) escapistische reminiscentie en de “intimacymaintenance” reminiscentie (om de band met een overleden geliefde te bestendigen). Sociaal gericht zijn de (op eenonderhoudend verhaal gerichte) narratieve en (op instructie en overdracht van kennis gerichte) transmissieve reminiscentie.Leveren deze verschillende vormen van reminiscentie een bijdrage tot het evenwicht in het gevoelsleven? Wat is deemotionele context van de verschillende soorten van reminiscentie? Wat is de kwaliteit (positief of negatief) van de gevoelensdie aan een natuurlijke reminiscentie-episode voorafgaan, respectievelijk, er op volgen?