Visuele beperkingen bij ouderen in Nederland – risicogroepen en mogelijkheden tot interventie - Limburg, J. J.; van Rens, G. H. M. B.; Keunen, J. E. E. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2009)
Doel Het in kaart brengen van het aantal ouderen met een visuele beperking in Nederland, nu en in de toekomst.Mogelijkheden tot interventie worden aangegeven. Methode en materiaal De schattingen zijn gebaseerd op een recentonderzoek in opdracht van Stichting InZicht, ZonMw, waarin literatuur gegevens over prevalentie van blindheid enslechtziendheid en de oorzaken daarvan uit bevolkingsonderzoeken in Nederland, West Europa, de Verenigde Staten enAustralië zijn gerelateerd aan de laatste demografische gegevens voor Nederland. Resultaten Van de 16,4 miljoenNederlanders in 2008 zijn er 2,4 miljoen (14,7%) 65 jaar of ouder. Van deze laatste groep wonen 155.000 mensen in eenverpleeg of verzorgingshuis, de rest woont zelfstandig. In 2008 zijn naar schatting 77.000 Nederlanders blind en 234.000slechtziend. Van hen is 79% 65 jaar of ouder. Van de ouderen in instellingen is 20% blind (32.000) en 22% slechtziend(34.000). Bij 62% van hen is de visuele beperking te behandelen of was te voorkomen geweest (‘vermijdbaar’). Van dezelfstandig wonende ouderen is 1,2% blind (27.000) en 6,8% slechtziend (154.000). Bij 57% van hen is de aandoeningvermijdbaar. Conclusie In 2008 hebben 247.000 ouderen een visuele beperking die bij 143.000 (58%) van hen te behandelenis of te voorkomen was geweest. Screening en behandeling van ouderen in instellingen lijkt aangewezen, evenals voorlichtingaan en gerichte screening van zelfstandig wonende ouderen.