Compressie van morbiditeit: een veelbelovende benadering om de maatschappelijke consequenties van vergrijzing te verlichten? - Klijs, B.; Nusselder, W. J.; Mackenbach, J. P. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Er is een dringende behoefte aan strategieën die de maatschappelijke consequenties van vergrijzing kunnen verlichten. Eenmogelijke strategie is het streven naar compressie van morbiditeit. De afgelopen decennia is een aantal van deoorspronkelijke aannamen voor compressie van morbiditeit ontkracht. De levensverwachting is namelijk veel sterker gestegendan verwacht en de modale stervensleeftijd is de 85 jaar overschreden. Ook hebben trendstudies geen consistent bewijsgevonden voor een compressie van morbiditeit. Op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg wordt gezocht naaraanknopingspunten voor het bereiken van een compressie. Zo zijn op basis van gegevens van de Framingham Heart Studyanalyses gedaan met meerdimensionale overlevingstafels naar mogelijke bijdragen van veranderingen in blootstelling aanleefstijlfactoren (roken, hypertensie, lichamelijke inactiviteit en overgewicht/obesitas) aan compressie van hart- en vaatziekten.Hieruit bleek dat roken en lichamelijke inactiviteit de incidentie van hart- en vaatziekten verhoogt, maar ook de sterfte met enzonder hart- en vaatziekten. Hypertensie en overgewicht laten voornamelijk de incidentie van hart- en vaatziekten stijgen enzijn geassocieerd met een korter leven maar meer jaren met hart- en vaarziekten. Interventies op deze laatste risicofactorenzullen daarom resulteren in zowel een toename van de levensverwachting als een compressie van morbiditeit. Voor beleid enonderzoek in de gezondheidszorg is het van belang een mix van interventies te vinden waarmee een vergelijkbaar overalleffect bereikt wordt.