Vertegenwoordiging en verantwoordelijkheid. : Over medische verantwoordelijkheid en mondige familieleden - Touwen, D.P.; Cools, H.J.M.; Engberts, D.P. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Onderzoek naar de rol van familieleden in debesluitvorming over het medisch behandelbeleid van wilsonbekwame patiënten in het verpleeghuistoont aan dat door betrokkenheidvan een vertegenwoordiger voor de behandelendarts een grotere verantwoordelijkheidontstaat. De vertegenwoordiger (meestal eenfamilielid) behoort de belangen van de patiëntte dienen, maar het is aan de arts om te beoordelenof de vertegenwoordiger dat ookdaadwerkelijk doet. Dit laat onverlet de professionele verantwoordelijkheid voor het tevoeren medische beleid. De betrokkenheidvan anderen (verwanten en andere hulpverleners)is van belang voor het antwoord op devraag ‘Wat is goed voor deze patiënt?’ maarontneemt artsen niet de verantwoordelijkheideen eigen professionele beslissing te nemen.