Een wekelijks kruiswoordraadsel stelt achteruitgang van het geheugen uit - Diesfeldt, Han F.A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2012)
Bespreking van de studieOnderzoekers in de stad New York begonnen tussen 1980 en 1983 een studie bij 488 lichamelijk gezonde en geestelijk fitteouderen (315 vrouwen, 173 mannen) van 75 tot 85 jaar oud. Bij aanvang van het onderzoek konden zij kenbaar maken of zijdeelnamen aan een of meer van een zestal activiteiten waarvan mocht worden aangenomen dat die geestelijk stimulerendzijn, zoals lezen, schrijven, kruiswoordpuzzels invullen, kaartspelen, deelnemen aan gespreksgroepen en musiceren. Elk vandeze activiteiten kon punten opleveren. Deelnemers die bijvoorbeeld volgens eigen opgave elke dag een boek, krant oftijdschrift lazen, kregen voor deze activiteit zeven punten toegekend (voor elke weekdag én punt). Als ze lid waren van eenwekelijkse gespreksgroep, leverde dat ook een punt op. Uiteindelijk kon voor elke deelnemer een ‘activiteitenscore’ wordenberekend van minimaal 0 (geen enkele activiteit per week) tot een theoretisch maximum van 42 punten (zeven dagen perweek, zes activiteiten per dag). Na inclusie in het onderzoek werden de deelnemers met tussenpozen van 12 tot 18 maandengevolgd en uitgebreid medisch en neuropsychologisch onderzocht.