Zorgdiagnose bij thuiswonende, dementerende patiënten. Een nieuw concept? - Vermandere, Mieke; Decloedt, P.; De Lepeleire, J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2012)
Inleiding: De zorg voor dementerende patiënten is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Naast de ziektediagnostiek isde vaststelling van de zorgbehoefte van de patiënt van groot belang. In dit artikel wordt op basis van literatuur enexpertadvies een werkdocument opgesteld om de zorgdiagnose bij thuiswonende dementerenden in kaart te brengen.Methode: Via een systematisch literatuuronderzoek werden de componenten van zorgdiagnose geïnventariseerd. Vervolgenswerd na semigestructureerde interviews bij zestien zorgverleners en twee mantelzorgers de inventaris verder ontwikkeld eneen werkdocument opgesteld. Resultaten: De literatuur over zorgdiagnose is recent en er zijn slechts weinig studies meteenduidige resultaten. Alle auteurs zijn het er echter over eens dat het inventariseren van de zorgbehoefte leidt tot eenbetere zorgplanning en een hogere levenskwaliteit van zowel patiënt als mantelzorger. Als synthese van hetliteratuuronderzoek en semigestructureerde interviews wordt een werkdocument voorgesteld om tijdens een multidisciplinairoverleg (MDO) de zorgbehoefte bij een thuiswonende, dementerende patiënt en zijn mantelzorger te inventariseren. Besluit:Het in kaart brengen van de zorgbehoefte van een thuiswonende, dementerende patiënt en zijn mantelzorger is belangrijk.Het voorgestelde document kan dienen als leidraad tijdens een multidisciplinair overleg.