De Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen, 2007: bittere noodzaak! - van der Putten, G. J.; De Visschere, L.; Vanobbergen, J.; Schols, J. M. G. A.; de Baat, C. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2008)
Het is aangetoond dat de mondgezondheid van ouderen in Nederlandse verpleeghuizen vaak slecht is, vooral bij degenen dievoor hun mondzorg afhankelijk zijn van anderen. Bij toenemende zorgzwaarte wordt het bovendien steeds moeilijkerpassende mondzorg te verlenen. Daarbij neemt de noodzaak van goede mondzorg nog eens extra toe doordat steeds meerouderen over (een deel van) hun natuurlijke gebit blijven beschikken. Dit was de aanleiding om een Richtlijn Mondzorg teontwikkelen. Het uiteindelijke doel van de in 2007 verschenen Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten inverpleeghuizen is de mondgezondheid van ouderen in verpleeghuizen te bevorderen. De mondzorg dient onderdeel te zijnvan de dagelijkse zorg in verpleeghuizen en als zodanig te zijn opgenomen in het zorgplan van elke cliënt. Het belang van eengoede implementatie en van nader onderzoek naar de effecten van de richtlijn op cliënt- en instellingsniveau wordenonderstreept.