Veralgemeende of selectieve screening voor dragerschap van methicilline resistente Staphylococcus aureus bij opname op een geriatrische dienst - Myngheer, N.; Schuermans, A.; Flamaing, J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2011)
Doel: De risicofactoren voor dragerschap van methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bevestigen, eenvereenvoudigde risicoscore opstellen en nagaan of hiermee een gerichte MRSA screening mogelijk is. Studie-opzet: Eenprospectieve studie met MRSA screening van 1125 geriatrische patiënten binnen de 24 u na opname. Methoden: Afname vaneen lijst met risicofactoren, gebaseerd op recent gepubliceerde risicoscores (Preop Score en Ger Score). Resultaten: Deprevalentie van MRSA dragerschap in onze populatie was 8,44%. Multivariaat analyse weerhield leeftijd ≥ 87jaar, aanwezigheidvan verblijfscatheter en MRSA in het verleden als onafhankelijke risicofactoren. De nieuw samengestelde score (Novel Scoremet cut-off ≥1) had een sensitiviteit van 73,7%, specificiteit van 64%, positief predictieve waarde van 15,9%, negatiefpredictieve waarde van 96,3% en area under the curve van 0,688. De Novel Score laat een reductie van het aantalscreeningen toe van 57,2%, maar mist 26% van de positieve gevallen. Zestien % van de MRSA-dragers ontwikkelden eeninfectie met MRSA waarvoor behandeling met vancomycine. Conclusie: Een belangrijke reductie in werkbelasting en kosten ismogelijk wanneer we een gerichte MRSA screening doorvoeren in vergelijking met een veralgemeende screening. Bij eenselectieve screening kunnen echter MRSA dragers gemist worden, zodat de epidemiologische context, het transmissierisicoen het MRSA infectierisico in rekening gebracht moeten worden vooraleer over te gaan op een gerichte screening.