Betrouwbaarheid van de Zorgzwaartepakket (ZZP) scorelijst - Frijters, D. H. M.; Achterberg, Wilco P. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten dat er in 2007 nieuwe regels komen om de kostenvoor het verblijf in een zorginstelling te vergoeden. 1 Dit heet zorgzwaartebekostiging en is een van de einddoelen van demodernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Voor elke zorgvrager wordt berekend op welkzorgzwaartepakket (ZZP) hij of zij recht heeft. Een ZZP is een volledig pakket van zorg dat aansluit op de kenmerken van decliënt en het soort zorg dat deze nodig heeft. Een ZZP bestaat uit een beschrijving van het type cliënt (een cliëntprofiel), hetaantal benodigde uren zorg en een beschrijving van die zorg. Aan ieder ZZP hangt een (maximale) prijs. VWS gaat uit van 45ZZP’s voor de drie sectoren binnen de intramurale zorg; 10 voor de verpleging en verzorging, 7 voor de geestelijkegezondheidszorg en 28 voor de gehandicaptenzorg.