Zorgzwaartebekostiging in de AWBZ: een vertrouwenwekkende ontwikkeling? - Hertogh, C. M. P. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
De veranderingen binnen de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) – door de overheid aangeduid als‘modernisering’ – vormen om meerdere redenen een beklemmende ontwikkeling. Ten eerste omdat het de onverbiddelijkeverwachting van een ieder is, dat zorgaanbieders en zorgverleners in de toekomst ‘steeds meer met minder’ zullen moetendoen. De achterliggende gedachte is immers, dat de AWBZ in het licht van de vergrijzing en ontgroening van de samenlevingbetaalbaar en beheersbaar moet blijven. Hoe dat uiteindelijk zal uitpakken lijkt gedeeltelijk ongewis, want hetmoderniseringstraject schrijdt stap voor stap voort, zonder dat de overheid vooraf een duidelijk omlijnd doelscenario heeftgeschetst. Afhankelijk van de politieke wind en de parlementaire verhoudingen wijkt het traject nu eens wat meer naar rechts,dan weer wat meer naar links, maar het is onvermijdelijk dat de ‘grondkoers’ van het beleid in wezen neerkomt op eenstapsgewijze ontmanteling van de AWBZ.