Cognitieve problematiek bij revalidatie van CVA-patiënten in het verpleeghuis - van Heugten, C.M.; Smit, R.A.; Schols, J.M.G.A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
In veel regio’s in ons land is de zorg voor patiënten met een cerebrovasculair accident (CVA) georganiseerd in een stroke service, een transmuraal zorgmodel. De plaats van het verpleeghuis wordt hierin steeds belangrijker en het aantal patiënten dat voor revalidatie naar het verpleeghuis wordt doorverwezen, groeit gestaag. Het CVA leidt in meer dan de helft van de gevallen tot blijvende cognitieve en emotionele problematiek, hetgeen ingrijpende gevolgen kan hebben voor het dagelijks functioneren van de patiënten diens naastbetrokkenen. Gezien de aard en de ernst van deze problematiek is gerichte aandacht hiervoor in het verpleeghuis van groot belang. In dit artikel wordt een voorbeeld van een cognitieve screening voor de oudere CVA-patiënten in het verpleeghuis beschreven. Gegevens van een grote groep patiënten worden gepresenteerd. Op basis hiervan wordt de problematiek duidelijk zichtbaar: op meerdere domeinen van het cognitief functioneren komen aanzienlijke percentages stoornissen voor. In de discussie worden dan ook argumenten aangedragen om de zorg hierop in te richten, zowel qua diagnostiek als behandeling.