Het gewicht van woorden - Hertogh, Cees (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Al sinds Plato buigen filosofen zich over de vraag hoe woorden hun betekenis krijgen en in welke mate mensen daar controle over hebben. Kunnen wij bijvoorbeeld - als het gaat om woorden die er echt toe doen - zelf bepalen welke betekenis wij daaraan hechten? En om die vraag op het domein van dit tijdschrift te betrekken: hoe zit dat met termen als ‘oud’, ‘kwetsbaar’, ‘vitaal’, ’dement’, of ‘fragiel’, woorden die tevens waarden vertolken met een brede maatschappelijke impact?