De PET@home Toolkit: Wanneer het baasje zorg nodig heeft - Reniers, Peter; Leontjevas, Roeslan; Hediger, Karin; Gerritsen, Debby; Enders-Slegers, Marie-José; Declercq, Ine; Molog, Mascha (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2025)
Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen met chronische en fysieke aandoeningen toe, wat leidt tot hogere zorgkosten en een tekort aan zorgpersoneel. Het beleid richt zich er daarom op om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, vaak met zorg aan huis. Veel van deze ouderen hebben huisdieren, wat zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengt voor henzelf en hun zorgverleners.In zijn proefschrift The PET@home Toolkit: When the pet’s carer receives long-term care at the family home onderzochten Peter Reniers en zijn collega’s welke rollen huisdieren spelen voor deze ouderen. Daarnaast ontwikkelden zij, in samenwerking met cliënten, mantelzorgers en zorgverleners, een toolkit die het bewustzijn vergroot over kwesties rondom huisdieren en ondersteunt bij het maken van plannen voor het huisdier van zorgbehoevende ouderen.