Effecten van het gebruik van het eHealth-platform e-Vita voor COPD-patiënten op domeinen van de ziektespecifieke kwaliteit van leven - Talboom-Kamp, Esther P.W.A.; Holstege, Marije; Chavannes, Niels H.; Kasteleyn, Marise J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2020)
Achtergrond: Een integrale behandeling inclusief zelfmanagement bij chronisch obstructieve longziekte (COPD) leidt tot betere klinische resultaten. eHealth kan zorgen voor meer betrokkenheid bij patiënten waardoor ze in staat zijn een gezondere levensstijl aan te nemen en vast te houden. Desondanks is er geen eenduidig bewijs van de impact van eHealth op de kwaliteit van leven (quality of life (QoL)).Doel: Het primaire doel van de e-Vita COPD-studie was om te onderzoeken wat de effecten zijn van het gebruik van een eHealth-platform voor patiënten op de verschillende domeinen van ziektespecifieke kwaliteit van leven van COPD-patiënten (CCQ).Methoden: We hebben de impact beoordeeld van het gebruik van een eHealth-platform op de klinische COPD-vragenlijst (CCQ). Deze vragenlijst omvatte subschalen van symptomen, functionele en mentale toestand. Een design met onderbroken tijdreeksen (interrupted time series (ITS)) is gebruikt om CCQ-gegevens op verschillende tijdstippen te verzamelen. Er is gebruik gemaakt van multilevel lineaire regressieanalyse om de CCQ-trends vóór en na de interventie te vergelijken.Resultaten: Van de 742 uitgenodigde COPD-patiënten hebben er 244 het document voor ‘informed consent’ ondertekend. In de analyses hebben we uitsluitend patiënten opgenomen die daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van het eHealthplatform (n=123). De afname van CCQ-symptomen was 0,20% vóór de interventie en 0,27% na de interventie; dit was een statistisch significant verschil (P=0,027). De daling van CCQ-mentale toestand was 0,97% vóór de interventie en na de interventie was er sprake van een stijging van 0,017%; dit verschil was statistisch significant (P=0,01). Er werd geen significant verschil vastgesteld in het verloop van CCQ (P=0,12) en CCQ-functionele toestand (P=0,11) vóór en na de interventie.Conclusie: Het e-Vita eHealth-platform had een gunstig effect op de CCQ-symptomen van COPD-patiënten, maar niet op de functionele status. De CCQ-mentale toestand bleef stabiel na de interventie, maar dit was een verslechtering in vergelijking met de verbeterende situatie voorafgaand aan de start van het eHealth-platform. Deze studie laat dus zien dat patiënten na de introductie van het COPD-platform minder symptomen ervaarden, maar dat hun mentale toestand tegelijkertijd licht verslechterde. Zorgprofessionals moeten zich ervan bewust zijn dat, ondanks de verbetering van symptomen, er een lichte toename van angst en depressie kan optreden na invoering van een eHealth-interventie.AbstractBackground: Integrated disease management with self-management for Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) iseffective to improve clinical outcomes. eHealth can improve patients’ involvement to be able to accept and maintain ahealthier lifestyle. Eventhough there is mixed evidence of the impact of eHealth on quality of life (QoL) in different settings.Aim: The primary aim of the e-Vita-COPD-study was to investigate the effect of use of eHealth patient platforms on diseasespecific QoL of COPD patients.Methods: We evaluated the impact of an eHealth platform on disease specific QoL measured with the clinical COPDquestionnaire (CCQ), including subscales of symptoms, functional state and mental state. Interrupted time series (ITS) designwas used to collect CCQ data at multiple time points. Multilevel linear regression modelling was used to compare trends inCCQ before and after the eHealth intervention.Results: Of 742 invited COPD patients, 244 signed informed consent. For the analyses, we only included patients who actuallyused the eHealth platform (n = 123). The decrease of CCQ-symptoms was 0,20% before the intervention and 0,27% after theintervention; this difference was statistically significant (P=0.027). The decrease of CCQ-mental was 0,97% before theintervention and after the intervention there was an increase of 0,017%; this difference was statistically significant (P=0,01). Nosignificant difference was found in the slopes of CCQ (P=0,12) and CCQ-function (P=0,11) before and after the intervention.Conclusion: The e-Vita eHealth platform had a potential beneficial impact on the CCQ-symptoms of COPD patients, but not onfunctional state. The CCQ-mental state remained stable after the intervention, but this was a deterioration compared to theimproving situation before the start of the eHealth platform. In conclusion, this study shows that after the introduction of theCOPD platform, patients experienced fewer symptoms, but their mental state deteriorated slightly at the same time.Therefore, health care providers should be aware that, although symptoms improve, there might be a slight increase inanxiety and depression after introducing an eHealth intervention to support self-management.