Het gesprek met de patiënt is essentieel voor goede farmacotherapeutische zorg - Lemmens, Lidwien C.; Delwel, Gepke O.; Hoefman, Renske J.; de Jong, Judith D.; Weda, Marjolein (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
Kwetsbare ouderen met polyfarmacie lopen een groter risico op vermijdbare medicatie-gerelateerdegezondheidsschade. Ommedicatieveiligheid te verbeteren is door het zorgveld, in samenspraakmet de IGZ, een aantal richtlijnen en veldnormen opgesteld met voorwaarden voor veiligvoorschrijven. Volgens deze normen is het actief betrekken van patiënten door zorgverleners essentieelvoor goede farmacotherapeutische zorgverlening. Uit twee onderzoeken onder patiëntenblijkt echter dat er nog ruimte voor verbetering is. Patiënten kunnen naar eigen zeggen (nog)beter geïnformeerd worden over wijzigingen in hun medicatie. Ook kan duidelijker gecommuniceerdwordendoor de zorgverlenerswie centraal aanspreekpunt is en wie eindverantwoordelijk isvoor de medicatie. Patiënten zijn hiervan onvoldoende op de hoogte. Verder bestaat er onduidelijkheidover het hoe en waarom van medicatieboordelingen. Meer uitleg aan patiënten hieroveris wenselijk. Daarnaast ervaren patiënten dat het bijhouden van het medicatieoverzicht en demedicatieoverdracht tussen zorgverleners beter kan. Tot slot zou een deel van de patiënten graagde gelegenheid krijgen mee te beslissen over wijzigingen in hun medicatie. Om veilig te kunnenvoorschrijven is het cruciaal dat zorgverleners patiënten actief betrekken bij de farmacotherapeutischezorg en echt het gesprek met hen aangaan over de medicatie.