Samenwerking tussen woonzorgcentra en voorzieningen voor personen met verstandelijke beperkingen: Een stand van zaken in Vlaanderen - Campens, J.; Schiettecat, T.; Vervliet, M.; Van Heck, L.; Lesseliers, J.; Goethals, I.; De Witte, Nico (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Gezien de stijgende levensverwachting van personenmet verstandelijke beperkingen (VB),wordthet belang van samenwerking tussen voorzieningen voor personen met VB en ouderenzorgvoorzieningenzowel in Vlaams-Nederlandse als in internationale context benadrukt. De prevalentie,de intensiteit en de inhoud van dergelijke samenwerking zijn tot dusver echter niet gekend. Omaan dit tekort tegemoet te komen, werd een online-vragenlijst bezorgd aan directieleden van allewoonzorgcentra in Vlaanderen (n = 781). 229 vragenlijsten werden ingevuld.In meer dan drie kwart van de woonzorgcentra verbleven de voorbije tien jaar personen metVB. Tegelijk wordt echter een expertisetekort ervaren om aan hen optimaal zorg en ondersteuningte bieden. In dat kader geven de respondenten aan dat samenwerking met voorzieningenvoor personen met VB waardevol kan zijn. Toch ontstonden dergelijke samenwerkingsverbandentot dusver slechts in één op de vier Vlaamse woonzorgcentra, dit voornamelijk met het oog opexpertise-uitwisseling. Ook multidisciplinair overleg en dossierbespreking worden intersectoraalgeorganiseerd. Dergelijke overlegmomenten staan echter vooral in teken van een transitie vaneen voorziening voor personen met VB naar een woonzorgcentrum. Tot op vandaag blijken intensievesamenwerkingsvormen, waarbij men personeel uitwisselt, eerder schaars.