Kwetsbaarheid bij ouderen met een verstandelijke beperking: operationalisering, risico en opsporing - Schoufour, Josje D.; Evenhuis, Heleen M.; Echteld, Michael A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Ondanks een toename in levensverwachting, is er in de oudere populatie met verstandelijkebeperkingen nogal eens sprake van multipele gezondheidsproblemen envroegtijdige functionele achteruitgang. Wij maakten gebruik van de data van de studieGezond Ouder met een verstandelijke beperking (GOUD), om in deze populatie dekwetsbaarheid in kaart te brengen, geoperationaliseerd als een speciaal ontwikkeldekwetsbaarheidsindex van 50 items. Omdat nog niet eerder een kwetsbaarheidsindexwas toegepast in een vroeg-gehandicapte populatie, moest vastgesteld worden of dezeeven voorspellend is voor achteruitgang van gezondheid en zelfstandigheid als in dealgemene oudere populatie. In dit artikel geven wij een samenvatting van de opzet enresultaten. In een bijna-representatieve studiepopulatie van 982 50-plus cliënten vande verstandelijk gehandicaptenzorg bestudeerden wij cross-sectioneel de verdeling vankwetsbaarheid, en gedurende een follow-up van 3 jaar de predictieve validiteit.De resultaten tonen dat deze populatie gemiddeld eerder en ernstiger kwetsbaaris dan de algemene 50-plus populatie. Een hogere mate van kwetsbaarheid is voorspellendvoor achteruitgang van (instrumentele) ADL en mobiliteit, toename van hetmedicijngebruik, hogere zorgbehoefte, en hogere sterfte, maar niet voor toename inziekenhuisopnames. In een hypothetisch model van potentiële oorzaken van kwetsbaarheidmaken wij duidelijk, waarop preventie en interventie zich moeten richten,om te komen tot meer gezonde, zelfstandige en kwalitatief bevredigende levensjarenvoor deze groep.