Verbale fluency bij gezonde ouderen: Onderzoek met drie complexe verbale fluencytaken bij gezonde ouderen en patiënten met een lichte neurocognitieve stoornis of beginnende dementie van het Alzheimertype - Op de Beeck, S.; Galoppin, A.; Willemarck, N. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
In de studie werden normgegevens verzameld voor een fonologisch alternerende taak (FAT), een semantisch alternerendetaak (SAT) en een ‘excluded letter’ taak (ELT). De taken werden afgenomen bij 146 Vlaamstalige, cognitief gezonde ouderen.Gegevens van 102 personen waren bruikbaar en werden ingedeeld volgens de significante variabelen. Vervolgens werdendeze taken afgenomen bij zeven patiënten met een lichte neurocognitieve stoornis (mild cognitive impairment; MCI) en zevenpatiënten met een beginnende dementie van het Alzheimertype (DAT). Resultaten van de normstudie toonden aan datopleidingsniveau een significante variabele is voor alle complexe taken en leeftijd voor de SAT en de ELT, waarbijouderdomsgerelateerde achteruitgang het grootst was voor de ELT. Het foutenpercentage lag het hoogst voor de ELT en hetlaagst voor de SAT. Analyse van de duurtijd toont aan dat registratie ten minste gedurende 2 minuten dient te gebeuren. Depatiëntenpopulatie scoorde significant lager dan de normgroep. Het foutenpercentage was het hoogst voor de SAT en hetlaagst voor de ELT.