SamenOud, een model voor geïntegreerde ouderenzorg: studieprotocol van een gerandomiseerde studie naar de effectiviteit betreffende patiëntuitkomsten, kwaliteit van zorg, zorggebruik en kosten - Uittenbroek, R. J.; Spoorenberg, S. L. W.; Brans, R.; Middel, B.; Kremer, B. P. H.; Reijneveld, S. A.; Wynia, K. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
AchtergrondDe aanhoudende groei van zorgkosten en veranderingen in de zorgvraag zijn grote uitdagingen. Het Chronic Care Model(CCM) biedt, in combinatie met de Kaiser Permanente (KP) Triangle, mogelijk een geschikt kader voor verandering. Het doelvan deze studie is de effectiviteit van SamenOud, een populatiegericht model voor geïntegreerde ouderenzorg, teonderzoeken betreffende patiëntuitkomsten, kwaliteit van zorg, zorggebruik en kosten.MethodeHet CCM en KP Triangle zijn vertaald naar de Nederlandse situatie en aangepast aan de gehele ouderenpopulatie. Om deeffectiviteit van SamenOud te onderzoeken is een gerandomiseerde studie met gebalanceerde toewijzing ontworpen. Ouderendie in aanmerking komen voor deelname zijn 75 jaar of ouder en ingeschreven bij een deelnemende huisartspraktijk. Metscores op de INTERMED-Elderly Self-Assessment en Groningen Frailty Indicator worden deelnemers ingedeeld in strata: (A)robuust; (B) kwetsbaar; en (C) complexe zorgbehoeften. Vervolgens worden deelnemers per stratum gerandomiseerd naarSamenOud of gebruikelijke zorg. SamenOud bestaat uit: een Ouderenzorg Team per huisartspraktijk, Elektronisch OuderenDossier, beslissingsondersteunende instrumenten en een preventie- en zelfmanagementondersteuningsprogramma, waarbijzorg en begeleiding per stratum variëren in intensiteit. Gegevens worden verzameld voor en tijdens de interventie en twaalfmaanden na de start.DiscussieDit onderzoek levert kennis op over de effectiviteit van SamenOud.