Over dit tijdschrift

Het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie (TGG) is een Nederlandstalig, open access wetenschappelijk tijdschrift voor iedereen met interesse in de biologische, psychologische, sociale en medisch wetenschappelijke gebieden van de gerontologie en geriatrie. TGG biedt de mogelijkheid aan (toegepast) wetenschappers en geschoolde professionals om zonder kosten in een Medline geïndexeerd en in PubMed opgenomen tijdschrift te publiceren.

TGG verschijnt vier keer per jaar en alle artikelen zijn digitaal beschikbaar en kosteloos te downloaden. Het tijdschrift publiceert dubbel blind peer reviewed artikelen en klinische lessen, praktijkbijdragen, opinies, voor u gesignaleerd (proefschriften, oraties). Daarnaast publiceert TGG de abstracts van relevante Nederlandse en Belgische congressen.

Het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie is een diamond open access tijdschrift. Het biedt de mogelijkheid aan (toegepast) wetenschappers en professionals om zonder kosten te publiceren. Artikelen zijn ook gratis voor lezers. Financiering van het tijdschrift komt van ZonMw en de Radboud University Press.

Publiek

De Nederlandstalige artikelen zijn voor de praktijk en de zorg voor ouderen. TGG geeft professionals, studenten, docenten en onderzoekers werkzaam in het brede terrein van de gerontologie en geriatrie toegang tot wetenschappelijke kennis om hun handelen te onderbouwen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en inzichten. 

Geschiedenis van het tijdschrift

Het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestaat sinds 1970. Artikelen zijn sinds 1982 opgenomen in PubMed.  TGG werd in het verleden uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum (2005-2018) en Vilans (2018-2022) waarbij TGG samen met het Gerōn deel uitmaakte van het online ‘Platform Gerontologie & Geriatrie’. Sinds 2023 is Radboud University Press uitgever van TGG en worden artikelen gepubliceerd via Open Journals.  

Open Access Beleid

Het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie is een diamond open access tijdschrift. Dat betekent dat alle inhoud kosteloos toegankelijk is en dat er geen publicatiekosten voor auteurs zijn. Alle gebruik (lezen, download, kopiëren, verspreiden, printen, link naar de volledige tekst) van de artikelen is toegestaan, onder voorwaarde van naamsvermelding (zoals vermelding van TGG, auteur(s) en een URL of hyperlink naar het materiaal).  Het is niet nodig vooraf toestemming aan de uitgever of auteur te vragen.

Archiveringsbeleid

De issues van TGG zijn digitaal beschikbaar vanaf  2014. Artikelen zijn vanaf 2005 digitaal toegankelijk gemaakt. 

Dit tijdschrift werkt samen met de archiveringsdiensten Portico en het PKP Preservation Network, die de permanente archivering van TGG verzekeren. Auteurs worden door TGG uitdrukkelijk aangemoedigd om hun artikel in hun institutionele archief te deponeren. De PDF’s van alle artikelen en edities worden gearchiveerd bij de Radboud University Press. 

Al onze artikelen worden opgenomen in Medline en gepubliceerd in PubMed.