Behandeling van valangst na een heupfractuur

Auteurs

  • Maaike Scheffers-Barnhoorn Universiteit Leiden

Trefwoorden:

valangst

Samenvatting

Kan behandeling van valangst na een heupfractuur bijdragen aan een beter herstel voor ouderen? Dit was een van de vragen van het proefschrift getiteld ‘Management of fear of falling after hip fracture’.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 17.500 ouderen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een heupfractuur. Na operatieve behandeling volgt vaak een langdurig revalidatie traject. Een deel van de groep herstelt niet volledig, ondanks de inzet van multidisciplinaire behandeling. In deze doelgroep is valangst een veelvoorkomend probleem, en dit werd eerder geïdentificeerd als een belangrijke risicofactor voor verminderd herstel. Valangst kan ertoe leiden dat men activiteiten gaat vermijden en minder gaat bewegen, wat vervolgens een negatief effect kan hebben op het herstelproces. In de FIT-HIP studie werd daarom onderzocht of behandeling van valangst, vroeg in de revalidatie na een heupfractuur, effectief was om valangst te doen verminderen en het fysiek herstel te verbeteren.

Downloads

Gepubliceerd

2023-04-25

Citeerhulp

Scheffers-Barnhoorn, . M. (2023). Behandeling van valangst na een heupfractuur. Tijdschrift Voor Gerontologie En Geriatrie, (1), 1–2. Geraadpleegd van https://tvgg.nl/article/view/14185

Nummer

Sectie

Voor u gesignaleerd