Brein en blaren: een bijzondere band

Auteurs

  • Floor Lijten Radboudumc
  • Amée Wolters Catharina ziekenhuis
  • Rianne Esselink Radboudumc
  • Satish Lubeek Radboudumc

DOI:

https://doi.org/10.54195/tgg18940

Trefwoorden:

Bulleus pemphigoid, Parkinson, neurodegeneratieve aandoeningen

Samenvatting

Bulleus pemphigoid (BP) is een dermatologische auto-immuun ziekte die zich kenmerkt door jeuk en blaren. Soms wordt jarenlang jeuk en een eczemateus huidbeeld gezien voorafgaand aan het ontstaan van blaren, waardoor BP niet altijd tijdig herkend wordt. BP wordt veroorzaakt door de aanmaak van auto-antilichamen tegen de hemidesmosomale eiwitten BP180 en BP230 op de dermo-epidermale overgang. Er bestaat een associatie tussen BP en neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Deze associatie is niet wijdverbreid bekend, maar wel van klinisch belang. Er wordt gedacht dat neurodegeneratieve processen (waaronder de ziekte van Parkinson) een disruptie van de bloedhersenbarrière geven met expositie van neuronaal gelegen BP180 en BP230 aan het immuunsysteem tot gevolg.

In de meeste studies die de associatie tussen BP en Parkinson (en andere neuro-degeneratieve aandoeningen) hebben onderzocht ontstaat BP enkele jaren nadat de diagnose Parkinson gesteld is. Wij presenteren een casus van een patiënt met een bewezen BP die tijdens follow-up bij de dermatologie kenmerken van de ziekte van Parkinson ontwikkelde. Na analyse bij de neurologie bleek er meest waarschijnlijk sprake van een al langer bestaande ziekte van Parkinson.

Downloads

Gepubliceerd

2024-09-25

Nummer

Sectie

Klinische les

Citeerhulp

Lijten, F., Wolters, A., Esselink, R., & Lubeek, S. (2024). Brein en blaren: een bijzondere band. Tijdschrift Voor Gerontologie En Geriatrie, 55(3). https://doi.org/10.54195/tgg18940