Trends in het gebruik van geestelijke gezondheidszorg door ouderen in de periode 1990-2004
DOI:
https://doi.org/10.1007/BF03079561Trefwoorden:
ggz, omvang, ouderen, trends, gebruikSamenvatting
Achtergrond: Het aantal ouderen in Nederland neemt toe en daarmee het aantal oudere gebruikers van de geestelijke gezondheidszorg (GGz). Om toekomstig beleid te kunnen bepalen, is het belangrijk te weten hoe het GGz-gebruik zich in het verleden heeft ontwikkeld. Deze studie brengt veranderingen in het GGz-gebruik van ouderen in de periode 1990-2004 in beeld.
Methode: Er is gebruik gemaakt van data uit de psychiatrische casusregisters. Zo kon rekening gehouden worden met inwoneraantal per onderscheiden leeftijdsgroep en konden de kosten per geproduceerde eenheid worden berekend voor de onderscheiden categorieën van zorg.
Resultaten: Er was een stijging in het aantal ouderen dat gebruik maakte van de GGz in genoemde periode. De kosten daarentegen daalden, door een afname van dure klinische zorg en een toename van goedkopere ambulante zorg en verblijf in een RIBW. Dit gold met name voor de periode tot en met 2002. Vanaf dat jaar stabiliseert de verhouding tussen intra- en extramurale zorg.
Conclusie: De periode 1990-2002 wordt gekenmerkt door extramuralisering van de GGz voor ouderen, waardoor meer ouderen in zorg zijn zonder stijging in de kosten. Met het oog op verdere toename van het GGz-gebruik door ouderen, zal naar alternatieve vormen van extramurale zorg moeten worden gezocht.